Lees hier alles over de editie van 2024 van het Bèta Tournament. Wat was de opdracht? En wie waren de winnaars? Bekijk hieronder de foto’s en de mediaberichten.

Opdracht

Op 6 en 7 februari 2024 vond de vierde editie van het Bèta Tournament plaats in Eindhoven en Arnhem. Maar liefst 34 teams van verschillende middelbare scholen gingen de strijd met elkaar aan.

Dit jaar stond het Bèta Tournament in het teken van water. In opdracht van Aquon, partner voor wateronderzoek, onderzochten de leerlingen de verschillende vormen van waterkwaliteit. Zo kan de kwaliteit van water perfect zijn voor bepaalde diersoorten, maar heel slecht om in te zwemmen.

Daphne van het Heerbeeck College in Best boog zich onder andere over de vraag wat voor dier ze voor zich zag en of het dier in schoon of vervuild water leeft. Daphne: “Je moet heel goed naar de details van het dier kijken. Als je namelijk een poot voor een staart aanziet, verwar je het makkelijk met een ander dier die misschien wél goed in dat water kan leven.”

Winnaars

Op de vraag aan Denna van het Ravelijn College uit Steenbergen wat zij van de dag vond, vertelt ze: “Het is veel lezen, maar als je gewoon doet wat je gevraagd wordt, dan lukt het wel.” Teamgenoot Maro vult aan: “Maar toch ben ik blij als ik weer een proefje mag uitvoeren, dan zie ik tenminste snel resultaat!”

De hoogste eer halen is natuurlijk iets om trots op te zijn. Maar natuurlijk gaan de leerlingen er graag met één van de drie geldprijzen vandoor.

  • 1e plaats: Curio Effent uit Oosterhout (Ryan van de Vorst, Elena Biemansen en Marino Besems wonnen ieder € 100,-)
  • 2e plaats: Udens College uit Uden (Daan van den Brand, Amber Zerbiche en Aïcha van der Aalst wonnen ieder € 50,-)
  • 3e plaats: Aloysius de Roosten uit Eindhoven (Hala Sokar, Renske Fernand en Rune Krom wonnen ieder € 25,-)

De prijzen werden beschikbaar gesteld door Carl Roth, C3 en Techni Science.

Bekijk de aftermovie

In de media 

Op de website van de Nationale Onderwijsgids verscheen dit artikel.