Wil jij meedoen aan het Bèta Tournament? In 2024 vindt deze spannende en leerzame wedstrijd weer plaats.

Benieuwd naar wat je kunt verwachten? Kijk dan eens naar de informatie over de editie van 2023, de editie van 2022 en die van 2020 of lees de reacties.

Waarom een Bèta Tournament?

“Toen mijn havoleerlingen naar de European Union Science Olympiad (EUSO) gingen, vroegen mijn vmbo-leerlingen waarom zij niet mochten meedoen. Ik dacht: daar moeten we iets mee”, zegt Joost van Vijfeiken. Hij is scheikundedocent op het Montessori College en een van de initiatiefnemers van het Bèta Tournament voor vmbo-leerlingen. 

Voor vmbo’ers bestaan er wel al langere tijd wedstrijden op het gebied van techniek, maar er was voor hen nog niets in de vakgebieden biologie, natuurkunde en scheikunde. Bas van Rijen, docent chemie bij Summa Laboratorium en Marcel van den Heuvel van Metameer Janaplan in Boxmeer sloten zich aan bij Joost. Samen betrokken zij de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg bij het plan dat in hun breinen borrelde.  

Hoe leuk is het om vmbo-leerlingen te laten kennismaken met de praktijk en hen de mogelijkheden van bètavakken te laten ervaren? Hoog tijd om zelf een tournament te organiseren!   

Docentenprogramma

Terwijl de leerlingen tijdens de wedstrijddag zwoegen op de opdrachten, is er ook voor docenten genoeg vermaak. Voor elke editie wordt er een docentenprogramma samengesteld. Zo krijgen zij bijvoorbeeld een presentatie en een rondleiding, kunnen zij deelnemen aan workshops en natuurlijk een kijkje nemen bij de practica van de leerlingen.